Start | O nas | Impressum | Kontakt | Pomoc | Mapa stron | Euro 2008
Kurs franka
Deutsch Français Italiano English Po polsku
Dziś     Jutro
Pogoda
Wiadomości:
SMI: 
Newsletter
Najnowsze informacje na twój e-mail
więcej info
Tu znajdziecie inne informacje o Szwajcarii
Swiss Club
Zobacz dlaczego warto wstąpić do naszego klubu
   więcej...
Gazetka online
Przeczytaj naszą gazetkę online. Warto na prawdę!
   więcej...
Najlepsze wina
Szwajcarskie wina są rzeczywiście doskonałe.
   więcej...
Praca w browarze
      Gospodarka: ekonomia
Praca w Szwajcarii
Dnia 31 maja 2014 r. traci ważność tzw. klauzula wentylacyjna w myśl której obywatele 8 nowych państw Unii Europejskiej (w tym Polski) nie mieli otwartego dostępu do szwajcarskiego rynku pracy.

Od 1 czerwca 2014 r. Polacy mogą swobodnie podejmować pracę na terenie Szwajcarii bez konieczności starania się o zezwolenie w ramach dotychczasowych kontyngentów. ustalonych w 2012 r.

Decyzją Rady Federalnej z dnia 24 kwietnia 2013 r. Szwajcaria utrzymała w mocy obowiązujący kontyngent na zatrudnianie obywateli nowych państw Uniii Europejskiej (w tym Polski), przedłużając go na kolejny rok od 1 maja 2013 r., rozszerzając go także na stare państwa Unii. Nowym 8 krajom Unii przyznano limit 2.180 zezwoleń typu B, a pozostałym (starym) 17 krajom Unii 53'700 zezwoleń typu B. Dziś to już będzie bez znaczenia, ale przypomnijmy dlaczego tak się stało.

Z czego to wynikało? Z dniem 1 maja 2011 r. Szwajcaria otworzyła swój rynek pracy dla obywateli tzw. EU-8, czyli krajów, które wstąpiły do Unii Europejskiej w 2004 r. Dotyczyło to również Polski. Obywatele polscy mieli możliwość podjęcia pracy legalnej w Szwajcarii bez potrzeby starania się o specjalne zezwolenie.

Jednocześnie Szwajcaria zastrzegła sobie wówczas możliwość wprowadzenia kontyngentów, które obowiązywały dotychczas, jeżeli liczba napływowych pracowników stanowiłaby zagrożenie dla miejscowego rynku pracy lub w określonych zawodach. Ta możliwość ma być ostatecznie usunięta w roku 2014.

W ostatnich miesiącach 2011 r. okazało się, że liczba zatrudnionych z krajów "ósemki" znacznie wzrosła z ponad 2 tysięcy do 6 tysięcy. W obawie o rynek pracy i świadczenia socjalne Rada Federalna Konfederacji Szwajcarskiej na posiedzeniu w dniu 19 kwietnia 2012 r. postanowiła wprowadzić z dniem 1 maja 2012 r. ponownie ograniczenia w liczbie zatrudnionych w postaci tzw. kontyngentu, który wynosił ponad 2200 osób. Obowiązywać to miało przez okres jednego roku. Po roku Rada Federalna przeanalizowała sytuację i podjęła decyzję, że należy przedłużyć ograniczenia o kolejny rok. Ta decyzja zapadła w dniu 24 kwietnia 2013 r. (jej ważność wygasła 31 maja 2014 r.).

W tej sytuacji postanowiliśmy zamknąć specjalny serwis poświęcony pracy w Szwajcarii, który był dostępny pod adresem www.praca-w-szwajcarii.com.pl. W jego miejsce dla tych, którzy nadal chcą poszukiwać pracy w Szwajcarii poświęcony jest nowy serwis PRACA pod adresem praca.szwajcaria.net pomagający znaleźć zatrudnienie w Szwajcarii. W najbliższym czasie uruchomimy nowy serwis pod adresem mitarbeiter.aus-polen.ch, gdzie będziemy prezentować CV zainteresowanych przyszłych pracowników pracodawcom ze Szwajcarii.

Przypomnijmy więc, że dawniej praca w Szwajcarii była możliwa jedynie po spełnieniu surowych warunków i uzyskaniu zezwolenia na pracę.

Wszelkich informacji na temat zatrudnienia w Szwajcarii należało szukać w Ambasadzie Szwajcarii, ponieważ tylko ona udzielała zezwoleń na podjęcie pracy w Szwajcarii, zgodnie z przyznanym Polsce kontyngentem pracowników. Ta liczba była bardzo ograniczona i poza nią nikt nie mógł uzyskać dodatkowego zezwolenia na pracę.

Zezwolenia są krótko- i długoterminowe. Dla pracowników z innych krajów są nadal obowiązujące. Stosunkowo łatwo je uzyskać inwestorom, których obecność w Szwajcarii tworzy lub utrzymuje miejsca pracy dla lokalnych pracowników.

Zezwolenia krótkoterminowe są wystawiane na okres 4 do 6 miesięcy i umożliwiają podjęcie pracy w kantonie, który je wystawił. Zezwolenie takie może byś odnowione w następnym roku kalendarzowym, nie wcześniej jednak jak po 2 miesiącach od jego wygaśnięcia.

Ograniczone zezwolenie na pracę jest wystawiane na okres maksymalnie do 4 lat i dotyczy z reguły kadry kierowniczej lub wysoko kwalifikowanego personelu zagranicznych firm mających swoją siedzibę w Szwajcarii.

Roczne zezwolenie na pobyt (typ B) pozwala posiadaczowi na pobyt przez 1 rok i podjęcie pracy w danym kantonie.

Po 5 latach zezwolenie typu B może być zamienione na zezwolenie na pobyt stały, pozwalające posiadaczowi na pracę i pobyt w dowolnym miejscu Szwajcarii.

Aktualnie blisko 20 % siły roboczej pochodzi z innych krajów, głównie Włoch, Francji, Hiszpanii, Niemiec, Austrii, Wielkiej Brytanii.

Uwaga: Osoby, które złożyły u nas swoje dokumenty aplikacyjne prosimy o cierpliwość. Ilość formularzy nas zaskoczyła, wymaga znacznie więcej czasu niż zakładaliśmy. Przepraszamy!

REKLAMA
Pierwszy polski sklep internetowy w Szwajcarii
Zobacz także te strony:
  ::  genewa info  ::  praca.szwajcaria.net  :: szwajcarskiebanki.pl  ::  valais-wallis.pl  ::  stgallen.pl  ::  swisshotels.pl ::  
Copyright © 2001 - 2014 by 'szwajcaria.net'
Zarezerwuj domek
w Szwajcarii:
edom.pl Domy i apartamenty wakacyjne
Reklama:
Zegarki na miarę

Zarezerwuj hotel w Szwajcarii:


Konto w szwajcarskim banku

Nauka w Szwajcarii
Kolejka na Jungfrau
Sklep 3 Suisses
Kosmetyki Yves Rocher
Tu może być Twoja reklama
Reklama:
Strona Fundacji Lifeboat